Nieuws

Nieuwsberichten


Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland verschijnt zo nu en dan in de media. U kunt de verschillende nieuwsberichten hier teruglezen.

Nieuwsbrief december

- 12 december 2023


Lees hieronder de nieuwsbrief van december, of download de nieuwsbrief.

BEDANKT GULLE GEVERS

- 29 juni 2023


Het bestuur van de stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland is erg blij met het resultaat tot nu toe van de geldinzamelingsactie voor het boek over Joods Leven in Zwartewaterland. Er is een bedrag van 28.000 euro toegezegd. Het grootste deel (24.000) is inmiddels al overgemaakt op het bankrekeningnummer van de stichting (NL24RABO 0107619571). Het bestuur is de gulle gevers daarvoor zeer erkentelijk. Het is overigens nog mogelijk om mee te doen aan de sponsoractie. Maar nogmaals hartelijk dank voor de giften die zijn gedaan voor het boek. Er wordt momenteel hard gewerkt aan de totstandkoming van het boek, dat wordt geschreven door Joep Boerboom en Frits Schmidt. De verwachting is dat het boek in het voorjaar van 2024 kan worden afgerond.

Joodse stichting bezoekt onderduikersdorp

- 17 juni 2023


ZWARTEWATERLAND – Het bestuur (met partners) van de stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland (HJLZ) heeft zaterdag een bezoek gebracht aan museum De Duikelaar in onderduikersdorp Nieuwlande.

Schrijfster loopt 7 jaar achter Etty Hillesum aan

- 12 november 2022Het was muisstil donderdagavond in De Poort in Zwartsluis toen schrijfster Judith Koelemeijer over de door haar geschreven biografie van Etty Hillesum vertelde.

Afscheid Albert Greveling van Joodse stichting

- 21 oktober 2022


ZWARTSLUIS – De bekende Sluziger Albert Greveling heeft afscheid genomen van het bestuur van de stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland (HJLZ). Hij was bestuurslid van de stichting vanaf de oprichting in 2013.

Zwartewaterlanders onder indruk van Joodse historie in Amsterdam

- juni 2022ZWARTEWATERLAND/AMSTERDAM – Ze waren zaterdag onder indruk van de (oorlogs)historie van de Joden in Amsterdam, het bestuur van de stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland
(HJLZ).

Ramshoorn klinkt als startsein Infocentrum Joods leven

- november 2021Opperrabijn Binyomin Jacobs blies woensdagavond op de ramshoorn in het Oude Stadhuis in Hasselt. Het klonk als startsein voor de oprichting Infocentrum Joods leven in Zwartewaterland en de provincie.

Fotopuzzel

- februari 2021Een leuke verrassing voor bestuurslid Wout van Olst.

 

In februari werd ons bestuurslid Wout van Olst verrast met een leuk cadeau. Vanaf de andere kant van de wereld, Australië, stuurde de familie Herschel een fotopuzzel naar Genemuiden ...

'Beroofd volgens de regels'

 

‘Beroofd volgens de regels’ is het nieuwste boek van de auteur Joep Boerboom. In opdracht van het Etty Hillesum Centrum in Deventer heeft hij het boek geschreven ...

Levenslicht bij Joodse begraafplaats

- 28 januari 2020

 

Het is vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Wereldwijd wordt daar bij stilgestaan. Om de Holocaustslachtoffer uit onze gemeente te gedenken, is tot en met 2 februari het tijdelijke ...

Hasselt staat stil bij bevrijding Auschwitz

- 25 januari 2020

 

Stichting Joods Leven Zwartewaterland organiseerde vrijdagavond een bijeenkomst op de Joodse begraafplaats. Daar was het tijdelijke Holocaustmonument ‘Levenslicht’ te zien, dat gemaakt is ter nagedachtenis aan de bevrijding van Auschwitz.

Zwartewaterlanders lezen namen slachtoffers Holocaust

- 23 januari 2020

 

De stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland neemt deze week en begin volgende week, net als in 2015, deel aan het lezen van de 102.000 namen van Joden, Sinti en Roma die ...

Lezing Ad van Liempt drukbezocht

- november 2019

 

Het boek is weliswaar eind april al verschenen, maar aan belangstelling voor de lezing over de biografie van Albert Gemmeker, de kampcommandant van Westerbork, ontbrak het vrijdagavond 8 november zeker nog niet. Op de lezing in de Ontmoetingskerk in Hasselt kwamen nog een kleine 120 bezoekers af.


De lezing, georganiseerd door de Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland, werd gegeven door Ad van Liempt, historicus/journalist/televisiemaker en tevens de schrijver van de biografie. 

Afscheid van bestuursleden

- juli 2019

 

Twee bestuursleden van het eerste uur, Minie Buit en Wim Zwitser, hebben afscheid genomen van het bestuur van de stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland. Dat gebeurde tijdens een etentje in motel Zwartewater te Zwartsluis. Hun functies in het bestuur zijn opgevuld door Mae Voors en Erik Hilhorst. Op de foto v.l.n.r. Ina Zwitser, Wim Zwitser, voorzitter Barend Vinke, Minie Buit en Geert Buit.

Bezoek groep 7 Kindcentrum Ichthus aan herinneringscentrum Westerbork - 12 juli 2018

 

De afgelopen zes weken stonden in groep 7 met geschiedenis volledig in het teken van de Tweede Wereldoorlog. 

Zwartewaterlanders zwaar onder indruk van Auschwitz-Birkenau

- mei 2019

 

HASSELT – Het is stil in de bus op de terugweg naar het hotel in het Poolse Krakau...

Veel belangstelling voor lezing over Kristallnacht 

- 9 november 2018

 

De Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland organiseerde donderdag een donateursavond over de Kristallnacht.

Namen lezen Westerbork


Bestuursleden van de Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland lezen in voormalig kamp Westerbork namen van omgekomenen tijdens de Tweede Wereldoorlog. (januari 2015)

Stichting Herdenking Joods Leven Zwartwaterland houdt lezing in De Poort

 

De stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland organiseerde vanavond een lezing verzorgd door Gert-Jan Westhoff ... (16 februari 2018)

Artikel Geke Mateboer


Elk joar um disse tied drukt mi’j een last. ’t Get umme mien overbuurn. Saar en Simon Keizer. Niet dat aa’k ze ‘ekend eb; zie bin op 14 mei allebeidn precies 69 joar dood.

Monument bewijs van bestaan


Weggevoerde Joden uit Hasselt werden 70 jaar lang niet herdacht met monument. Nu wel, door initiatief dominee Peter Ros.

Sleutel synagoge in kunstwerk


ZWARTSLUIS - Triomfantelijk toonde Albert Greveling de sleutel van de synagoge die ooit in Zwartsluis heeft gestaan. Een bezit met grote waarde, vooral in emotionele zin.