Fotopuzzel

Fotopuzzel


Een leuke verrassing voor bestuurslid Wout van Olst.

 

In februari werd ons bestuurslid Wout van Olst verrast met een leuk cadeau. Vanaf de andere kant van de wereld, Australië, stuurde de familie Herschel een fotopuzzel naar Genemuiden.  Een mooi gebaar en blijk van waardering voor wat Wout heeft betekend (hij heeft hierover een boek gemaakt) voor de Joodse familie Herschel. Op de puzzel staat een afbeelding van de familie op het gouden huwelijksfeest in 1929.

 

Bijna veertig jaar woonden ze in Genemuiden, Hertog Herschel en zijn vrouw Betje Rosenbaum. Vanuit Meppel vestigde het Joodse echtpaar zich daar in 1879 aan de voormalige Hasselterdijk, waar in de jaren daarna hun acht kinderen werden geboren, opgroeiden en de kost verdienden in een eigen 'vleeschhouwerij'. Nadat de oudste kinderen trouwden en zich elders vestigden, verliet ook de rest van het gezin Herschel in 1916 Genemuiden, om in Zwolle te gaan wonen.

 

Zowel Hartog als Betje overleden vóór de Tweede Wereldoorlog. Van hun acht kinderen overleefde alleen Izak de oorlog. De zeven anderen kwamen om in de vernietigingskampen, vaak met partners en kinderen. Zoals gezegd is de gebruikte foto van 1929. In 1945 waren er van die groep nog zeven in leven.

 

Wout van Olst maakte een fotoboek over deze familie. Dat werd gewaardeerd door de weinige nabestaanden van Hartog en Betje. Heel mooi om zo’n blijk van waardering te ontvangen, aldus Wout.