Veel belangstelling voor lezing over Kristallnacht

Veel belangstelling voor lezing over Kristallnacht

8 november 2018

 

Haast alle stoelen in de zaal van de Meente waren 8 november jl. bezet toen Klaas de Jong een lezing gaf over ‘Kristallnacht en kamp Westerbork’.

 

Op uitnodiging van de Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland heeft Klaas de Jong uit Vledder op 8 november jl. een lezing gehouden over de Kristallnacht. Tachtig jaar geleden werden tijdens de nacht van 9 op 10 november 1938 veel synagogen en woningen van Joden in Duitsland in brand gestoken. De opmaat naar het vermoorden van 6 miljoen Joden in de Tweede Wereldoorlog.

 

De Jong heeft onderzoek gedaan naar wat er in de jaren voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog in kranten was verschenen over de schrijnende situatie waarin Joden in Duitsland verkeerden. Veel van de maatregelen ten nadele van de Joden waren volgens krantenartikelen ook bij ons in Nederland bekend. We deden hier echter niets mee. “We keken de andere kant uit”. Dat niet alleen. Joden die proberen de grens naar Nederland over te steken werden tegengehouden en naar Duitsland teruggestuurd. De regering besloot tot een verscherpte grensbewaking. Het resultaat van zijn onderzoek monde uit in zijn boek “Kristallnacht en kamp Westerbork”.

 

Circa 80 bezoekers luisterden aandachtig naar de inleiding van de heer De Jong. Het gaf hen veel stof tot nadenken. Ook de muzikale intermezzo’s van de klarinettiste Alette van de Belt uit Zwartsluis oogstten veel waardering.

 

Foto's: Jan van Kleef